Лични лекари сигнализират за проблеми със задължителните имунизации. Заповедта за тяхното

...
Лични лекари сигнализират за проблеми със задължителните имунизации. Заповедта за тяхното
Коментари Харесай

Лични лекари сигнализират за проблеми заради ваксинациите

Лични лекари алармират за проблеми със наложителните имунизации.  Заповедта за тяхното обновяване беше издадена преди седмица, само че се оказа, че в нея има пропуски и неясноти. Медиците се оплакват, че са с вързани ръце във връзка с имунизациите на по-големите деца, както и че не могат да извърнат внимание на възрастните си пациенти, предава

Натоварен беше днешния работен ден за десетки общопрактикуващи лекари в цялата страна. Причината е, че имунизациите са позволени единствено вторник и четвъртък, а списъциите с дребни пациенти, които чакат за ваксина, са дълги. Освен това имунизациите би трябвало да се вършат при засилени ограничения за сигурност. В столичната 17-та поликлиника да вземем за пример има самостоятелен кулоар, по който погат да минават единствено родители с деца.

Няколко дни след рухването на възбраната за имунизации, Гергана и дребният й наследник Борис са при персоналния доктор. Часът е авансово записан каквото е и условието на здравното министерство. Майката на Борис няма терзания за здравословното му положение. От изключителното състояние до момента фамилията й прецизно съблюдава противоепидемичните ограничения.

„ Той си седеше у дома, не е контактувал с никой през цялото време  - единствено с мен и татко му и не мисля, че има ковид “, споделя майката. Преди да сложи имунизацията доктор Жулиета Колева желае да се убеди, че няма риск. Това обаче не е по никакъв начин лесна задача.

„ С един взор мъчно се преценя дали това дете е имало контакт, дали родителите не са носители, нищо, че са здрави. Това е доста притеснително, само че имунизационният календар би трябвало да върви и ние носим отговорността “, споделя доктор Колева.

Малките пациенти са записани през половин час и всички ограничения са взети. Въпреки това не лиспват обезпокоени родители. „ Имах една майка,която ме пита можете ли да ми гарантиратае, че в поликлиниката няма да го болестите - не можах да отговоря на този въпрос и мисля, че никой не може “, споделя още доктор Колева.

Затова и отлагането на имунизацията в тази изключителна обстановка няма да води до санкции. По наредбата персоналният доктор, има право да ги отсрочва до 3 месеца.

Междувременно персоналните лекари настояха за корекции в заповедта. След наложителните имунизации, те искат връщането и на целесъобразните.


„ Никъде не е упоменато, че имунизацията би трябвало да си върви с профилактични прегледи. Трябва да се разшири възрастовия обсег на прегледите, изключително на 12-ет годишните, които би трябвало да бъдат имунизирани за морбили и рубеола “, счита зам.-предедателят на БЛС доктор Николай Брънзалов.

И защото в избраните за имунизации дни, възрастните пациенти остават на назад във времето, джипитата желаят и друга смяна. „ Тази имунизация ще завърши и ние предлагаме да си дезинфекцираме и да обърнем внимание на другите пациенти, които имат потребност “, прибавя доктор Брънзалов.

Здравните управляващи дадоха обещание, че корекции в заповедта ще има още през днешния ден. До края на работния ден обаче това към момента не беше реалност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР